Oedeem en Lymfoedeem

Oedeem, ook bekend als waterzucht, is de medische term voor vochtretentie in het lichaam.

De ophoping van vocht zorgt ervoor dat aangetaste weefsels opzwellen. De zwelling kan optreden in een bepaald deel van het lichaam – bijvoorbeeld als gevolg van een verwonding – of het kan algemener zijn.

Oedeem kan overal in het lichaam voorkomen, maar het komt het meest voor in de voeten en enkels, waar het bekend staat als perifeer oedeem.

Lymfoedeem is een veel voorkomende oorzaak van vochtophoping in de lichaamsweefsels. Het treedt op wanneer het lymfestelsel is beschadigd of verstoord.

Lymfoedeem kan in elk deel van het lichaam voorkomen, maar is waarschijnlijk van invloed op een arm of een been. Het lymfestelsel is een reeks klieren (lymfeklieren) rond het lichaam verbonden door een netwerk van bloedvaten vergelijkbaar met bloedvaten.

Vloeistof die lichaamsweefsels omgeeft, wordt meestal afgevoerd naar nabijgelegen lymfevaten, zodat het weg en terug in het bloed kan worden getransporteerd. Wanneer de vloeistof echter niet op een normale manier kan wegvloeien, raakt het lymfestelsel overbelast en bouwt zich vloeistof op tussen de weefsels en veroorzaakt zwelling. Dit kan ook voorkomen in de voeten. Een paar goede schoenen geeft hierbij enorm veel verlichting.